Amelie Veenstra is momenteel directeur publieke en beleidszaken bij Holland Solar en werkt tussen de overheid en bedrijven als consultant op het gebied van beleid en besluitvorming. Ze begon haar carrière als natuurkundige en na een lange, diverse periode als onderzoeker stapte ze over van de ‘nano-schaal’ naar de ‘macro-schaal’, werd politiek actief en stapte over naar de rol van lobbyist voor duurzame energieoplossingen.

Als pleitbezorger voor de zonne-energie-industrie identificeert ze een aantal hindernissen voor de groei ervan. Deze moeten worden aangepakt als een gecombineerde inspanning van reeds bestaande technische innovaties en implementatie door middel van het juiste beleid. Uit haar ervaring blijkt dat belanghebbenden en marktomstandigheden nog niet klaar zijn voor het implementeren van oplossingen voor netcapaciteit, elektrificatie van de industrie en het creëren van een flexibele vraag en aanbod. Dit is inderdaad een complexe puzzel om op te lossen en zoals Amelie het zegt: “We hebben veel mensen nodig voor de energietransitie – van installateurs, administratieve functies, ingenieurs en nog veel meer. Maar dat is niet mogelijk als de sector niet aantrekkelijk en veilig is voor vrouwen. De industrie moet opnieuw evalueren hoe ze vrouwen kan helpen door betere voorwaarden voor persoonlijke ontwikkeling te creëren en hen tegelijkertijd een veilig en gewaardeerd gevoel te geven.”

Een van de redenen waarom ze graag in het bestuur van WIE 2023 zit, is haar persoonlijke ervaring met seksisme en gaslighting op de werkvloer. “Het is 2023 en toch hebben we het over dit probleem en ik maak me er grote zorgen over. Het is niet gemakkelijk om een netwerk te vinden van mensen die dezelfde ervaring delen en een evenement als de Women in Energy conferentie biedt het juiste platform om een netwerk van steun op te bouwen en te brainstormen over oplossingen voor de uitdagingen,” voegt ze eraan toe.

Tekst door Medha Hari Haran

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *