“Gewoon doen!”. Deze zin vat de houding van Marit Brommer ten opzichte van haar carrière perfect samen. Marit Brommer is de CEO van IGA (International Geothermal Association) en lid van de adviesraad voor het Women in Energy evenement 2023. Marit begon haar carrière met een PhD in Toegepaste Geologie aan de TU Delft. Ze werkte vele jaren als technisch specialist voordat ze overstapte naar haar huidige rol waarin ze invloed uitoefent op het beleid en de agenda, met name over onderwerpen met betrekking tot geothermische energie. “Ik heb genoten van mijn tijd als technisch specialist, maar op een gegeven moment wilde ik een verandering naar een meer beleidsgerichte rol. Ik ben toen overgestapt van een commerciële partij naar een neutrale, apolitieke organisatie en het voeren van gesprekken met degenen die de macht hebben om dingen te veranderen”, voegt ze eraan toe.

Haar associatie met 75inQ en diens doel werd geïnspireerd door 75inQ’s uitvoerend directeur Anouk Creusen, die al een actief pleitbezorger van de zaak was tijdens hun studententijd. Met haar 25 jaar werkervaring heeft Marit de nodige uitdagingen als vrouw in de werkomgeving aan den lijve ondervonden. Ze wil graag een aantal dingen die ze onderweg heeft geleerd delen en jonge vrouwelijke professionals helpen hun eigen koers te varen. Het Women in Energy evenement is zo’n platform om ervaringen te delen en een sterke gemeenschap op te bouwen.

Terugkijkend op haar ervaringen, deelt Marit: “Of het nu gaat om een technische functie of een leidinggevende functie, het ontwikkelen van de soft skills, zoals netwerken en communicatie, is heel belangrijk om je te onderscheiden. Carrière maken gaat niet alleen over de technische vaardigheden die je hebt, maar ook over het omgaan met de impliciete regels van het spel. Of je het nu leuk vindt of niet, de sector wordt nog steeds gedomineerd door mannen en er zijn bepaalde vooroordelen en mechanismen die het voor vrouwen moeilijker maken om zich te onderscheiden. We moeten begrijpen wat deze mechanismen zijn en eraan werken om ze uit te bannen.” Hoewel we in een op meritocratie gebaseerd systeem zitten, moedigt Marit vrouwelijke professionals aan om al vroeg in hun carrière te leren dat ze moeten netwerken, proactief en luidruchtig moeten zijn en het “Gewoon moeten doen”.

Tijdens de 2022-editie heeft Energy Switch Zuid-Holland, trotse partner van Women in Energy, een interview afgenomen met Marit. Bekijk de video hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *